„Saab” i BMW rade na novim tehnologijama

Bez autora
Sep 29 2010

Kompanija „Saab” i nemački BMW najavili su da će potpisati ugovor o saradnji na osnovu koje će posrnula švedska firma dobiti pristup BMW tehnologijama i proizvodnji delova za automobile.„Saab”, koji je početkom ove godine preuzeo holandski proizvođač luksuznih automobila „Spajker”, i BMW trebalo bi da potpišu ugovor o saradnji u sredu. U junu su švedski mediji objavili da „Saab” pregovara sa BMW-om o korišćenju njegovih motora i prenosnih sistema u novoj verziji modela „saab 9-2”.

„Saab” i BMW rade na novim tehnologijamaKompanija „Saab” i nemački BMW najavili su da će potpisati ugovor o saradnji na osnovu koje će posrnula švedska firma dobiti pristup BMW tehnologijama i proizvodnji delova za automobile.

„Saab”, koji je početkom ove godine preuzeo holandski proizvođač luksuznih automobila „Spajker”, i BMW trebalo bi da potpišu ugovor o saradnji u sredu, objavio je holandski radio NOS, pozivajući se na izvore u obe kompanije.

U junu su švedski mediji objavili da „Saab” pregovara sa BMW-om o korišćenju njegovih motora i prenosnih sistema u novoj verziji modela „saab 9-2”.

Uprava „Spajkera” najavila je u junu da pregovara sa nekoliko mogućih partnera i da bi odluka o saradnji mogla biti doneta do kraja godine.

Zvanični predstavnici „Saaba” i BMW-a za sada nisu komentarisali medijske izveštaje.

Krajem januara postignut je sporazum „Spajkera” i matične kompanije „Saaba”, američkog „Dženeral motorsa” (GM), o kupovini švedske kompanije za oko 400 miliona dolara, od čega je u gotovom plaćeno 74 miliona dolara, a na poček je otkupljeno 326 miliona dolara akcija „Saaba”.

GM je 50 odsto „Saaba” kupio 1989. godine za 600 miliona dolara, a godinu dana kasnije je postao jedini vlasnik doplatom još 125 miliona dolara. Zbog krize GM je bio prinuđen da se odrekne te evropske filijale.

Novi vlasnik „Saaba”, holandski „Spajker” računa da će švedska kompanija ponovo biti profitabilna do 2012. godine, a poslovnim planom projektovana je proizvodnja i prodaja stotinu do 125 hiljada automobila godišnje.

Prošle godine „Saab” je prodao 40 hiljada automobila i zabeležio gubitak od 400 miliona evra.

„Spajker” je nekada proizvodio kočije za holandsku kraljevsku porodicu, ali je likvidiran 1926. godine da bi 2000. godine bio obnovljen kao proizvođač vrhunskih sportskih automobila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik